A w/g mnie to nablyszczacz i klade go przed woskiem.:-).Oczywiscie ze zabezpiecza powierzchnie i moze bys stosowany zamiast wosku.
Nie znam osobiście produktu, czytałem tylko opisy w sklepach i na obu forach detailingowych. Wyszło mi, że to sealant z polimerami chroniącymi. Idąc tym tropem uznałem, że jako trwały podkład pod wosk się nie nada.
Idąc tym tropem uznałem, że jako trwały podkład pod wosk się nie nada.
Sealent to wosk !! Sealentami nazywa sie woski sztuczne. Podkład pod wosk (występuje też pod nazwa cleaner) to zupełnie co innego. Ten kosmetyk ma za zadanie przygotowanie lakieru do położenia na nim wosku.
Zaraz zaraz, sealent to .. rodzaj wosku, a konkretnie wosk sztuczny, więc jak wosk zamiast wosku ???
Przepraszam, chyba napisałem za bardzo na skróty - pytanie dotyczyło tego o co uzupełnić zestaw. Odpowiadając uznałem, że skoro proponuje się sealant (wosk syntetyczny), to nie do uzupełnienia zestawu, ale zamiast proponowanego w zestawie wosku.
[ Dodano: Pon 26 Mar, 12 12:45 ]
Zamieszczone przez Big
Sealent to wosk !! Sealentami nazywa sie woski sztuczne. Podkład pod wosk (występuje też pod nazwa cleaner) to zupełnie co innego. Ten kosmetyk ma za zadanie przygotowanie lakieru do położenia na nim wosku.
Pełna zgoda. W zestawie jest DJ LPL (cleaner) i na to ma pójść wosk (zaproponowany w zestawie lub inny). Rozumiem, że zgadzamy się, że pomiędzy nimi Gold Plus jest zbędny, gdyż sam jest syntetycznym woskim.
Big odpowiem- cos co nablyszcza poglebia kolor. Ja stosuje to pod wosk i jestem mega zadowolony. Wosk mam hybrydowy :-). Poza tym zwieksza sie trwalosc powloki ochronnej.
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Big odpowiem- cos co nablyszcza poglebia kolor. Ja stosuje to pod wosk i jestem mega zadowolony
To to jest właśnie cleaner, czyli mówiąc inaczej podkład pod wosk, którego działanie polega między innymi na wydopbyciu głębi koloru i nadaniu lakierowi "mokrego" połysku.
No dla mnie niekoniecznie. Ale kazdy ma prawo do wlasnych opinii.
Ja jestem z tej szkoły, która mówi, że wszystko między woskiem a cleanerem osłabia wosk. Ćwiczyłem to na dwóch autach na przykładzie PB WD i BH. Trwałość LSP - do 3 tygodni.
[ Dodano: Pon 26 Mar, 12 15:08 ]
Zamieszczone przez natash
A jaki szampon polecicie, taki który można używać za pomocą karchera
Szamponu typowo używasz korzystając z rękawicy i wiadra (a dokładniej dwóch wiader). Do Karchera - aktywna piana, choć są tacy, co robią mix-y. Ja sobie chwalę ValetPro, o której pisał kilka postów wyżej kolega Big.
No dla mnie niekoniecznie. Ale kazdy ma prawo do wlasnych opinii.
Ja jestem z tej szkoły, która mówi, że wszystko między woskiem a cleanerem osłabia wosk. Ćwiczyłem to na dwóch autach na przykładzie PB WD i BH. Trwałość LSP - do 3 tygodni.
[ Dodano: Pon 26 Mar, 12 15:08 ]
Zamieszczone przez natash
A jaki szampon polecicie, taki który można używać za pomocą karchera
Szamponu typowo używasz korzystając z rękawicy i wiadra (a dokładniej dwóch wiader). Do Karchera - aktywna piana, choć są tacy, co robią mix-y. Ja sobie chwalę ValetPro, o której pisał kilka postów wyżej kolega Big.
NO widzisz a u mnie po takim zabiegu wosk siedzi co najmniej 3 miesiące.
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
NO widzisz a u mnie po takim zabiegu wosk siedzi co najmniej 3 miesiące.
To, cool - jak mi ktoś kiedyś w gratisie dołoży próbkę, to sprawdzę sobie na błotniku ten produkt.
Rozumiem, że na sam wierzch dajesz coś syntetycznego ?
Pojawila mi sie kolejna watpliwosc zwiazana z aktywna piana.
Niektorzy na kosmetykaaut narzekaja, ze piana silnie wyplukuje wszelkie samry (np. z zawiasow, czy zamkow) i moze zniszczyc elementy chromowane.
Ktos ma jakies doswiadczenia w tej kwestii?
Chcialbym zaczac uzywac pianownicy, ale mam obawy :P
Kärcher jest globalną firmą i światowym liderem w technologii czyszczenia. Możesz polegać na jakości naszych produktów do użytku domowego i profesjonalnego.
Koledzy jako że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o znajomość produktów do CD proszę Was o wsparcie (może być na PW żeby nie zaśmiecać wątku). Czy możecie polecić jakiś fajny i w miarę budżetowy zestaw dla nowicjusza??
Jako ze jestem całkowitym laikiem zastanawiałem sie nad tym zestawem Meguiar's http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=510 ale może pomożecie mi go uzupełnić albo polecić jakąś inną fajną stronę do zakupu takich środków w przystępnej cebnie??
rOBERTO795 napisał/a:
Big odpowiem- cos co nablyszcza poglebia kolor. Ja stosuje to pod wosk i jestem mega zadowolony
To to jest właśnie cleaner, czyli mówiąc inaczej podkład pod wosk, którego działanie polega między innymi na wydopbyciu głębi koloru i nadaniu lakierowi "mokrego" połysku.
raczej galze....
[ Dodano: Wto 27 Mar, 12 13:03 ] maxpaynemm,
Tu masz listę sklepów z kosmetykami
Rękawica z wełny
Ręcznik fluffy
Mycie Duragloss #901
Cleaner dodo lime prime
Wosk jakiś dodo - w zależności od koloru
Do opon ValetPRO Dionysus
Mikrofibry możesz kupić sobie Jana Niezbędnego
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz